Pravo na zaborav

//Pravo na zaborav

Pravo na zaborav

Pravo koje se najčešće spominje kad je riječ o pravima koje GDPR daje pojedincima, je pravo na zaborav. To ni ne čudi s obzirom da je riječ o pravu koje daje najveću slobodu raspolaganja sa osobnim podacima koje netko može imati.

Izvor

Pravo na zaborav pojavilo se u europskom pravu preko slučaja Google Spain SL, Google Inc protiv Agencia Española de Protección de Datos, Mario Costeja González (2014.), te se nakon toga implementiralo i u GDPR kao dodatak pravu na brisanje. Slučaj se razvio tako što je Španjolac Mario Costeja González zatražio od Google-a da izbriše poveznice na stare članke o njegovom bankrotu, tvrdeći da nema pravnog temelja da zastarjele informacije budu dostupne na internetu. Njegova parnica je uspjela, a ostalo je povijest.

Ideja

Pravilo se prije svega odnosi upravo na brisanje osobnih podataka. Prema njemu, osobni podaci se moraju izbrisati odmah nakon što više nisu potrebni za svrhu za koju su prikupljeni ili ako je osoba na koju se odnose povukla svoje dopuštenje.Isto vrijedi i ako nema drugog zakonskog opravdanja za obradu ili se podaci moraju izbrisati zbog obveze prema EU zakonima. Naravno brisanje se provodi i kad je obrada podatak već u startu bila protuzakonita. Bitno je spomenuti da se pravo na zaborav ne može primjeniti u slučaju da postoji drugo zakonsko opravdanje, odnosno obaveza, da se podaci čuvaju.

Izvršenje

Vršitelj obrade podataka je prema tome automatski obvezan brisati podatke, te dodatno još i u slučaju da osoba čiji su podaci u pitanju, to od njega i zatraži. Prema zakonu nije točno navedeno kako se ti podaci moraju izbrisati, ali najvažniji element je da se ne može doći do tih podataka bez znatnog truda, tj. dovoljno je da se uništi medij na kojem su pohranjeni podaci ili da su podaci prebrisani posebnim softverom. Ako su kojim slučajem podaci postali javni, potrebno je također primijeniti razumne mjere da se informiraju svi koji raspolažu tim podacima da ih trebaju izbrisati.

Da bi se pravo moglo iskoristiti nije nužno potreban formular, i tijelo nadležno za nadzor to svakako ne može zahtijevati, ali korištenje takvih formulara svejedno olakšava podnošenje zahtjeva. Najbitnija stavka je da se može prepoznati identitet osobe na koju se podaci odnose. U slučaju da se to ne može, voditelj obrade podataka može zatražiti dodatne informacije ili odbiti da izbriše podatke. Zahtjevi za brisanje podataka se moraju obavljati po hitnom postupku, što znači da voditelj obrade mora provjeriti uvjete i podatke bez nepotrebnog odlaganja. Podnositelja zahtjeva trebalo bi obavijestiti u roku od mjesec dana o tome što se poduzelo u vezi s njegovim zahtjevom, te postoje li razlozi za odbijanje.

Izuzeci

Unatoč prilično strogim odredbama, pravo na brisanje i pravo na zaborav nije uvijek 100% garantirano. Ograničeno je u slučajevima gdje se kosi sa pravom na slobodu informiranja i izražavanja. Također je ograničeno i u slučaju kad zakon nalaže da se određeni podaci sačuvaju ili je čuvanje u javnom interesu. Jednako tako i u  svrhu znanstvenih, povijesnih ili statističkih istraživanja, te u slučaju obrane pravnih zahtjeva.

Zaključak

Najveći argumenti protivnika prava na zaborav su da se ono kosi sa otvorenom prirodom interneta, te da koči slobodan tijek informacija. S obzirom da pravo nije apsolutno, a očito postoje i iznimke od njegove primjene, možemo zaključiti da su takve tvrdnje dvojbene, ako ne i bespredmetne.

 

Slika sa https://pixabay.com/en/forget-me-not-flower-meadow-3965/
By |2019-02-18T13:00:37+02:0018 veljače, 2019|Novosti|Komentari isključeni za Pravo na zaborav