Facebook i Cambridge Analytica

//Facebook i Cambridge Analytica

Facebook i Cambridge Analytica

Facebook, kao sveprisutna društvena mreža nam je svima dobro poznata. Osim sveprisutnosti, Facebook ima još jednu karakteristiku, a to je da uzima, čuva i upotrebljava ogromnu količinu osobnih podataka svojih korisnika. Svatko od nas je pri kreiranju svojeg Facebook profila predao svoje osobne podatke, a uz to prikuplja ih i svaki put kad ste aktivni na njemu. Uz veliku moć dolazi i velika odgovornost, a čini se da Facebook nije bio tome dorastao. Naime, nedavno je objavljeno da je zbog skandala sa Cambridge Analyticom kažnjen sa 500 000 funti kazne.

Kako je Cambridge Analityca došla do podataka korisnika Facebooka?

Da se podsjetimo, riječ je o skandalu do kojeg je došlo kad je Aleksandr Kogan proizveo aplikaciju za tvrtku Cambridge Analytica. Tvrtka je iskoristila aplikaciju za istraživanje i zatražila dopuštenje od nekoliko stotina tisuća korisnika Facebooka da sudjeluju u istraživanju u akademske svrhe. Zbog dizajna Facebook-a, aplikacija nije prikupila podatke samo od osoba koje su pristale, već i od svih onih koji su bili povezani s njihovim profilima, što je rezultiralo prikupljanjem podataka od oko 87 milijuna ljudi.

Posljedice

U rukama tvrtke kao što je Cambridge Analytica, koja se bavila političkim konzaltingom, toliki podaci poslužili su kao efikasan alat kojim se utjecalo, između ostalog, i na američke predsjedničke izbore. Uz pomoć psiholoških profila i ciljanog oglašavanja, tvrtka je također sudjelovala u kampanji za izlazak Velike Britanije iz EU. Krivnja Facebook-a je u ovom slučaju bila u tome što nije zaštitio svoje korisnike od izvlačenja podataka, a potom ih je i propustio o tome obavijestiti o tome što se dogodilo s njihovim podacima.

Zaključak

Ako gledamo u retrospektivi, Facebook je dobro prošao, jer je kažnjen sa kaznom koju može otplatiti u 18 minuta svojeg poslovanja, zahvaljujući tome što GDPR nije bio na snazi. Naime, kazna je donesena na temelju britanskog zakona o zaštiti podataka, koji je mnogo blaži. Da je u vrijeme počinjenja vrijedio GDPR kazna bi iznosila oko 1.2 milijarde funti, što ni za giganta društvenih mreža nije baš potpuno zanemarivo.

 

Photo by Tobias Dziuba from Pexels
2018-11-16T11:27:54+02:00